sâmbătă, 29 noiembrie 2008

CNVM tine blocate 572 de conturi ale Mobinvest Oradea

Numarul conturilor blocate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) in cazul societatii de brokeraj Mobinvest, acuzata de nereguli, se ridica la 572, operatiunile de tranzactionare fiind blocate de la inceputul lunii iulie, afirma surse din piata financiara.
Comisia a decis blocarea tuturor conturilor de disponibilitati ale societatii atat la vedere, cat si la termen, precum si a celor de instrumente financiare, inclusiv conturile clientilor societatii. Fac exceptie alimentarile efectuate in conturile de disponibilitati ale societatii, precum si platile curente dispuse de administratorul special.

Numarul conturilor blocate de la inceputul lunii iulie este de 572, valoarea medie a unui cont situandu-se sub pragul de 9.000 de euro, potrivit acelorasi surse. CNVM nu a dorit sa faca publice numarul si valoarea conturilor care au fost blocate ca urmare a deciziei.
Institutia de reglementare a pietei de capital a depistat in urma unor controale la firma de intermediere ca Mobinvest folosea banii clientilor fara acordul acestora pentru a tranzactiona in contul altor clienti, conform datelor care au stat la baza deciziei de impunere a admistrarii speciale. De asemenea, societatea de brokeraj a constituit depozite la termen prin utilizarea fondurilor clientilor fara a avea acordul expres al acestora
De la mijlocul lunii august, societatea Mobinvest din Oradea a fost pusa sub administrare speciala. Mobinvest este prima societate de brokeraj locala impotriva careia CNVM a luat o asemenea decizie. CNVM a desemnat firma Dinu Urse si Asociatii din Bucuresti, specializata in aplicarea procedurilor de insolventa, drept administrator special al societatii din Oradea.
Administratorul special a preluat integral atributiile consiliului de administratie al Mobinvest. Pe perioada de 60 de zile in care se aplica administrarea speciala se suspenda dreptul de vot al actionarilor, in ceea ce priveste numirea si revocarea administratorilor, dreptul la dividende al acestora, activitatea Consiliului de Administratie si a auditorilor interni, precum si dreptul la remunerare al acestora.
Fostul sef al Mobinvest, Gavril Avram, a fost sanctionat de CNVM cu o amenda de 10.000 de lei si suspendarea pentru trei ani a dreptului de desfasurare de activitati sau servicii de investitii financiare.