duminică, 23 noiembrie 2008

Petrolul, miza razboiului?

Cine vrea petrolul irakian? Duc Statele Unite un razboi al petrolului ambalat frumos in pretexte mult prea transparente? Parerile sunt impartite, dupa zone geopolitice, interese in regiune, ratiuni de imagine, contracte in derulare, si, nu in ultimul rand, de distanta pana la zona d
e conflict.
In cadrul administratiei de la Washington deciziile care trebuie luate in privinta sectorului petrolier irakian, in eventualitatea inlaturarii regimului lui Saddam Hussein, sunt aprig disputate intre Departamentul de Stat si Pentagon. In vreme ce Pentagonul face presiuni pentru privatizarea industriei, conform unei publicatii franceze, Departamentul de Stat american se opune acestui plan preferand ca petrolul irakian sa ramana sub control de stat, dezvaluie ultima editie din saptamanalul Petrostrategies.

Dar sub controlul carui stat?
Un studiu recent realizat de Pew Research Center si citat de New York Times arata ca 75% dintre francezii intervievati, 54% din germani si 76% dintre rusi cred ca Statele Unite vor sa invadeze Irakul pentru controlul petrolului. Desi in Statele Unite sezbaterile sunt mult mai aprinse, doar 22% din cei care au participat la sondaj subscriu viziunii cinice conform careia petrolul este singurul motiv pentru razboi.
"Imi cunosc tara, imi cunosc poporul si va asigur ca nu aceasta este politica guvernului american", a spus fostul presedinte Jimmy Carter la ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru pace.

Cifrele vorbesc
Ultimele date disponibile, din octombrie 2002, evalueaza rezevele irakiene de petrol la 112,5 miliarde barili la care se adauga rezervele probabile si posibile, estimate la circa 220 miliarde barili. Acest urias potential, care mai cuprinde circa 260 trilioane picioare cubice de gaze naturale, nu este valorificat in principal din cauza razboaielor si a sanctiunilor internationale.
In noiembrie 2002 OPEC (organizatia statelor exportatoare de petrol) estima rezervele mondiale cunoscute la circa 1.000 miliarde barili, iar Irakul este pe locul doi in lume, dupa rezervele cunoscute. Din punctul de vedere al costului de productie, un baril de petrol irakian poate fi obtinut pentru 0,97 dolari, fata de costul mediu de 4 dolari.

Si capra vecinului?
Peste granita, in Iran, temerea generala este ca invadarea Irakului de catre Statele unite ar periclita dezvoltarea democratica si refacerea economica a tarii. Indiferent cat de incantati ar fi sa scape de amenintarea constanta a regimului dictatorial a lui Saddam Hussein, in imediata lor apropiere, iranienii sunt ingrijorati de unul dintre discursurile presedintelui Bush care include Iranul, alaturi de Coreea de Nord si Irakul, intr-o "axa a raului". Sa fie Iranul urmatoarea tinta a Washingtonului?
Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, este de parere ca Statele Unite vor un razboi cu Irakul pentru a obtine controlul petrolului si pentru a-si extinde influenta in regiunea Golfului Persic, citat de The Boston Globe. Rezolutia alcatuita pe zece puncte in numele participantilor la aniversarea a 24 de ani de la revolutia islamica a tarii acuza prezenta trupelor americane in regiune si concluzioneaza ca "Golful Persic apartine natiunilor islamice si musulmane".
"Orice agresor va avea de infruntat mania si impotrivirea poporului iranian", spunea saptamana trecuta presedintele iranian, Mohammad Khatami, in fata multimii adunate la Teheran. De mai multe ori in discursurile sale, Khatami face comentarii ambivalente referitoare la pozitia Iranului fata de conflictul din Irak. "Nu suntem de acord cu un atac al Statelor Unite asupra Irakului", a spus acesta, adaugand ca "asta nu inseamna ca suntem multumiti de regimul irakian".

Scenariile pretului petrolului
* Evitarea razboiului. Pretul petrolului scade rapid, de la nivelul actual de 32 dolari pe baril, la o valoare apropiata lunii septembrie, de 22 dolari. "Pretul barilului de petrol va reveni la valoarea de la inceputul anului trecut", crede Jean-Francois Giannesini, consilier la Institutul Francez al Petrolului.