sâmbătă, 13 decembrie 2008

Actiunile Petrom si Rompetrol cresc, sfidand recomandarile analistilor

In cazul Petrom, trebuie observat ca pretul petrolului a ajuns la 74 $/baril, situatie care avantajeaza compania. Apoi, de ceva timp ne confruntam cu o crestere generalizata, in timp ce Petrom avea o performanta negativa in acest an. Pe SNP ne aflam practic in aceeasi situatie in care eram pe SIF-uri acum o luna si jumatate", spune Adrian Caramiha, director general adjunct la Broker Cluj. SIF-urile au inceput in ultimele luni sa intre pe o tendinta clara de crestere, dupa ce, si ele, au avut la randul lor un inceput de an slab.
Actiunile Petrom au inchis ieri ziua la 0,585 lei/actiune, in timp ce Rompetrol Rafinare a reusit sa treaca, din nou, dupa mai bine de doua luni, de pragul de 0,1 lei/actiune. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la 0,102 lei/actiune.
"Actiunile Rompetrol Rafinare au un prag suport puternic la 0,9 lei/actiune si daca au reusit sa reziste in jurul acestui nivel, piata se astepta sa creasca", a spus Caramiha. Pe de alta parte, pe piata au aparut din nou speculatii in ultima perioada legate de o finalizare a negocierilor pentru vanzarea pachetului de 25% din grupul Rompetrol scos la vanzare. Zvonuri pe aceasta tema au tot aparut insa in ultimele luni.
"Vazand ca din Petros (companie parte din grupul Rompetrol - n.red) s-a vandut pana la mentinerea unui pachet majoritar, investitorii au inceput sa se gandeasca ca zvonurile care circula in ultimele sase luni privind finalizarea negocierilor pentru vanzarea acelui pachet de 25% este posibil ca de data aceasta sa se adevereasca", considera Adrian Caramiha. Grupul Rompetrol a vandut in ultimele saptamani peste 19% din actiunile Petros, mai ramanand cu un pachet de 51% in cadrul companiei.
Brokerii spun ca exista interes pentru actiunile companiilor petroliere.
"Titlurile companiilor petroliere nu vor ramane aici, deoarece sunt printre cele mai atractive pentru investitori. Chiar daca preturile acestora au ramas in urma fata de restul pietei, ma astept la o crestere mult mai accentuata in perioada urmatoare. Cred ca la sfarsitul anului preturile actiunilor petroliere vor fi cel putin cu 25% mai ridicate decat nivelurile actuale", a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.
"Daca vor sparge nivelurile de rezistenta pe care le au, atunci merg mai sus. Atat timp cat pietele europene se vor mentine pe crestere, vor intra bani si probabil vom asista la noi cresteri. Trebuie sa fim totusi atenti la ce se intampla cu bursa din China, care azi (ieri - n.red) a scazut cu 5% si eventualele caderi ale acestei piete pot antrena corectii si pe celelalte piete internationale", considera Caramiha.