joi, 18 decembrie 2008

Bursa a anulat cea mai mare tranzactie de pe RASDAQ

Cea mai mare tranzactie de pe piata RASDAQ din ultima perioada, prin care s-au transferat 45,9 milioane de actiuni ale societatii Condmag Brasov, a fost anulata, motivul oficial oferit de conducerea Bursei de Valori fiind acela ca societatea de brokeraj IFC Investitii din Targu-Mures, care a intermediat transferul, nu indeplinea conditiile necesare pentru a putea derula operatiunea.
Valoarea tranzactiei ar fi urmat sa depaseasca 10 milioane de euro. Pe de alta parte, pe piata circula informatii potrivit carora ar fi existat si o problema de bani.

Oficialii Bursei au spus ca au aplicat o serie de sanctiuni societatii de brokeraj, inclusiv pentru introducerea ordinului de cumparare fara ca IFC Investitii sa se asigure ca exista banii clientului in cont.
"In legatura cu acest caz, am constatat si alte incalcari ale reglementarilor Bursei de Valori, printre care completarea gresita a ordinelor de tranzactionare si introducerea unui ordin de cumparare fara a se asigura ca exista banii clientului in cont", spune Anca Dumitru, directorul general adjunct al Bursei de Valori.
Conducerea IFC Investitii nu a dorit ieri sa ofere comentarii pe marginea acestui subiect.
"Conform reglementarilor Bursei, tranzactia a fost invalidata din cauza depasirii de catre intermediar a limitei de tranzactionare permisa pentru momentul respectiv", a precizat Anca Dumitru. Limita de tranzactionare reprezinta suma maxima in cadrul careia o societate de brokeraj poate sa deruleze tranzactii intr-o zi de operare.
Tranzactia anulata vizeaza actiunile prin care Pompei Hadarean, actionarul principal al societatii Condmag, intentiona sa-si vanda cea mai mare parte din actiuni. Cumparatorul, potrivit unor surse din piata, ar fi fost omul de afaceri Gheorghe Calburean, prin intermediul companiei Dafora Medias, pe care o controleaza.
Drept sanctiuni, Bursa a suspendat societatii de brokeraj exercitarea pentru o luna a dreptului de a tranzactiona pe piata RASDAQ si a sanctionat patrimonial societatea cu o amenda de 3.000 de lei (circa 850 de euro). In acelasi timp a sanctionat brokerul care a executat tranzactia cu suspendarea dreptului de a tranzactiona pentru o luna. Societatea de brokeraj are dreptul de a contesta decizia Bursei in termen de 15 zile de data prezentarii. Pana in acest moment, potrivit reprezentantilor Bursei, IFC Investitii nu a facut contestatie, dar se afla inca in cadrul termenului.
Unei societati de brokeraj care depaseste limita de tranzactionare admisa pentru acea zi nu i se mai permite introducerea niciunui alt ordin de tranzactionare din acel moment. Anca Dumitru a spus ca tranzactia a fost una cross, in care acelasi intermediar a lucrat atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator, care doar a fost raportata in sistemul pietei.
"Din acel moment, tranzactia era suspendata. De vreme ce societatea isi depasise limita de tranzactionare, eu am transmis o nota presedintelui Bursei in care am propus invalidarea operatiunii", a adaugat Anca Dumitru.
Chiar daca societatea de brokeraj mai putea depune documentatia necesara pentru ridicarea limitei de tranzactionare, conducerea Bursei a spus ca totusi brokerii nu au reusit sa furnizeze toate documentele necesare pana la momentul cand ar fi trebuit sa se faca decontarea.
Condmag Brasov a intrat inclusiv in atentia unor fonduri de investitii in ultimele luni, cel mai mare jucator de pe piata de capital, Julius Baer, fiind raportat recent cu o detinere de 10% in cadrul companiei.
Capitalizarea bursiera a companiei este de 38,56 de milioane de euro.