sâmbătă, 13 decembrie 2008

Proprietarul Alro se listeaza la Londra

Grupul olandez Marco Industries, actionarul majoritar al Alro, a anuntat ca intentioneaza sa se listeze la Bursa de la Londra, dupa ce in aprilie si-a schimbat numele in Vimetco, se arata intr-un comunicat al Alro.
Reprezentantii Vimetco spun ca si Alro va avea de castigat de pe urma acestei actiuni de listare in conditiile in care o parte din fonduri vor fi directionate catre fabrica de acolo pentru a continua procesul de investitii. De altfel, fondurile atrase vor fi folosite in special pentru finantarea capitalului si pentru achitarea datoriilor Vimetco. Ei afirma ca la acest moment nu se cunoaste exact valoarea ofertei publice. Listarea companiei va avea loc sub forma unei oferte initiale globale.
Alro are un plan ambitios de investitii prin care vrea sa investeasca un miliard de dolari intr-o centrala termoelectrica, proiectul fiind deocamdata la stadiul de studiu de prefezabilitate. Alro este interesata sa participe la privatizarea complexului energetic Craiova-Turceni-Rovinari, si la finantarea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda.
Alro mai vizeaza si majorarea capacitatii de productie de la 260.000 de tone in prezent la 520.000 de tone pe an. Compania intentioneaza sa faca acest lucru fie prin construirea unei noi capacitati de productie, fie prin extinderea actualei fabrici.
Compania a achizitionat anul trecut principalul sau furnizor de alumina, Alum Tulcea, iar in acest an a incheiat procesul de fuziune prin absorbtie cu Alprom Slatina, societate cu afaceri in domeniul profilelor de aluminiu.
Vimetco detine capacitati de productie a aluminiului in Romania si China, iar 80% din actiunile sale sunt controlate de miliardarul rus Vitali Matsitski.