sâmbătă, 13 decembrie 2008

Capitalizarea Bursei de Valori se apropie de 30 mld. euro

Valoarea de piata a companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti pe piata reglementata a depasit ieri 29 mld. euro. Indicele BET a sarit in ultima sedinta cu peste 2,5% si se apropie de pragul de 10.000 de puncte, inchizand la 9.990 de puncte, iar lichiditatea a depasit 30 mil. euro, ajutata fiind si de tranzactiile deal.
Piata a dat insa in ultimele doua zile primele semne de slabiciune, cand pe finalul sedintelor puterea cumparatorilor a slabit, iar cotatiile au coborat brusc. Cresterile se mentin insa pe cele mai importante actiuni din piata.



Ultimele doua sedinte de tranzactionare au adus o marcare de profituri pe finalul sedintei. In zilele care vor urma tentantia de a marca profitul va fi din ce in ce mai mare, si poate reprezenta un semnal de alarma pentru marcatorii de profituri", spune Mihai Chisu, broker la societatea de brokeraj Egnatia Securities.
Indicele BET-FI a pierdut in ultima sedinta 1,24%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 16,6 mil. euro (52 mil. lei). Scaderea a fost sustinuta de deprecierea puternica a titlurilor SIF Transilvania care au pierdut 6,67%, dupa ce Tribunalul Brasov a anuntat cu o zi inainte ca respinge cererea de anulare a majorarii de capital inaintata de Cocor.
"Societatile de investitii financiare au inceput ca de obicei in forta sedinta de tranzactionare. Evolutia lor s-a calmat pe parcursul sedintei, iar pe final au aparut mai multi vanzatori care au dus unele dintre cotatii pe minus", spune Mihai Chisu.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii bursiere, a urcat in sedinta de ieri cu 2,52%. Cresterea BET a fost sustinuta in principal de evolutiile bune ale Bancii Transilvania si Petrom. Actiunile Banca Transilvania au sarit cu 4,76%, valoarea tranzactiilor fiind de 1,3 mil. euro (4,2 mil. lei), iar titlurile Petrom au urcat cu 2,73%. Cele doua titluri sunt responsabile cumulat pentru aproape 40% din variatia indicelui.
"Actiunile Bancii Trasnilvania au depasit pragul de 0,8 lei/actiune, iar un nou prag de rezistenta este cel de la 0,9 lei/actiune. Si aici tentantia de marcare a profiturilor va fi din ce in ce mai mare in perioada urmatoare. Urcarea din aceasta perioada pe Banca Transilvania se inscrie in ciclul normal din ultimii ani", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut ieri 6,67%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii s-a ridicat ieri la circa 2,34 mil. euro (7,31 mil. lei), aflandu-se pe locul cinci in topul rulajelor de la Bursa. Tribunalul Brasov a dat marti castig de cauza SIF Transilvania in procesul in care societatea Cocor solicita anularea majorarii de capital aprobata de actionarii SIF-ului in luna aprilie. Cocor a facut recurs impotriva deciziei tribunalului, iar procesul s-ar putea lungi pe o perioada de mai multi ani. Cresterea din ultima perioada a actiunilor SIF3 s-a datorat tocmai acestui proces. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Transilvania s-a perfectat ieri la un pret de 2,66 lei/actiune.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au crescut ieri cu 4,76%, pe fondul unui rulaj de 1,36 milioane de euro (4,26 milioane de lei), printre primele zece din piata. In luna iunie actiunile bancii s-au apreciat cu aproximativ 9,74%, crescand de la un pret de 0,77 lei/actiune la inceputul lunii la un pret de 0,8450 lei/actiune in ultima zi de tranzactionare din iunie. In primele patru zile din iulie titlurile Bancii Transilvania au crescut cu 4,14%. Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 0,88 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica in prezent la peste 1,71 mld. euro, Banca Transilvania fiind a patra companie de la Bursa ca valoare.

Actiunile Electroputere Craiova (EPT) au pierdut ieri 14,52%, pe fondul unui rulaj de circa 664.000 de euro (2,07 milioane de lei). Titlurile Electroputere au crescut de noua ori in ultimele trei saptamani, de la 0,247 lei/actiune la 2,23 lei/actiune, cu avansuri de aproape 15% in fiecare sedinta de tranzactionare. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat la 12 iunie ca oferta firmei saudite Al Arrab pentru Electroputere a fost desemnata castigatoare, valoarea tranzactiei fiind estimata la 120 de milioane de euro. Ultima tranzactie cu titlurile Electroputere Craiova s-a perfectat la un pret de 1,59 lei/actiune.

Titlurile Albalact (ALBZ) au crescut ieri cu 1,49%. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei s-a ridicat la circa 785.000 de euro (2,45 mil. lei), aflandu-se pe locul doi in topul rulajelor de pe piata RASDAQ. Tot ieri titlurile Albalact au facut obiectul unor tranzactii speciale in valoare de aproximativ 1,58 mil. euro (4,92 mil. lei), pe fondul unui volum de 2.400.000 de actiuni. Pretul de tranzactionare a fost de 2,05 lei/actiune, cu 1,49% mai mare fata de pretul de referinta. Principalul vanzator pe Albalact a fost in ultima perioada fondul de investitii RC2 din Cipru. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 2,05 lei/actiune.

Actiunile Prefab (PREH) au pierdut ieri 22,78%, pe fondul unui rulaj de circa 165.000 de euro (516.000 de lei), printre primele zece din piata. Actionarii producatorului de materiale de constructii au aprobat la sfarsitul lunii trecute majorarea capitalului social al companiei de la 2 milioane de euro (6,38 milioane de lei) pana la nivelul de 3,9 milioane de euro (12,76 milioane de lei). Majorarea se face pe baza unei emisiuni de 12,76 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,5 lei pe actiune, la care se adauga o prima de emisiune de 0,2 lei. Se va acorda o actiune la o actiune detinuta. Ultima tranzactie cu titlurile Prefab s-a perfectat ieri la un pret de 13,90 lei/actiune.