sâmbătă, 15 august 2009

Culoarea masinilor de taxi din Baia Mare, dezbatuta doua ore de consilierii locali

Regizorul Krzysztof Kieslowski are o trilogie celebra, care i-a si adus faima internationala. ”Trei culori” este titlul colectiv a trei productii cinematografice, fiecare identificata printr-o culoare: Albastru, Alb si Rosu – fiecare reprezentand o parte din steagul Frantei. Mai exact, povestea fiecarui film se bazeaza pe unul din cele trei idealuri politice din deviza nationala a Republicii Franceze: libertate, egalitate, fratie (cunoscutul: Liberté, égalité, fraternité). Filmul nu are nicio legatura cu Baia Mare, in afara faptului ca alesii au discutat azi, 25 iunie, despre culorile pe care trebuie sa le aiba masinile de taxi aproape doua ore, dar ironia cu care poate fi comentat ”filmul” din Consiliul Local Baia Mare ar putea fi mult mai mare decat cea din productiile lui Kieslowski.

Consiliul Local Baia Mare vrea sa schimbe culorile taxiurilor ca si soferii de pe masini clientii, cel putin asa s-ar intelege din indecizia care exista la nivelul forului administrativ, in spatele careia nimeni nu poate nega ca sta interesul politic pentru ca fiecare sofer intra in vorba zilnic cu cel putin 10 clienti care din vorba-n-vorba aduc in discutie si subiecte politice.

”Anghel asta nu mai face nimic. Nu-l mai intereseaza primaria.” sau ”Tot orasul asta-i plin de gropi. O inceput lucrarile si nu le mai termina veci.” sau ”Liberalii in frunte s-o vazut cu sacii in caruta si isi vad de afacerile lor, iar pesedistii is niste hoti.” sau ”Dolha asta e baiat bun, dar degeaba” sau ”Da ce fac astia pentru Baia Mare? Toata ziua bat din gura si stau la televizor.” - toate sunt replici pe care – in forma asta sau putin adaptate – le poti auzi la o calatorie cu taxiul fie spuse de sofer, fie spuse de client.

Firesc, in conditiile date, ca taximetristii sa conteze pentru politicieni si sa fie folositi ca masa
de manevra, pentru ca discutiile din taxi pot continua si dupa ce clientul iese din masina cu familia, cu prietenii, cu colegii de birou
. Prin urmare, miza exista, dar, totusi, alesii au reusit sa exagereze – la fel ca si in alte dati – iar din alba-neagra au facut galben-alba.

Taximetristii nu sunt nici ei nascuti azi, 25 iunie, astfel incat la sedinta Consililui Local Baia Mare au venit in grup – de peste 50 de persoane, iar discutiile alesilor s-au purtat sub presiunea salii doldora de spectatori. Intentia soferilor a fost aceea de a mai obtine o amanare, adica de a ramane cu autoturismele ca si pana acum, adica rosii, albe, galbene si cu praf deasupra.

In cele doua ore s-a vorbit in contradictoriu, s-au facut amendamente, s-a venit cu propuneri, s-au citit paragrafe din legi, iar, in final, nu s-a luat nicio decizie, ba chiar s-a indicat – deloc subtil – ca legea e facuta sa fie incalcata, iar soferilor de taxi li s-a spus ca nu au motive sa se teama ca vor fi amendati de inspectorii primariei pentru ca nu au masinile vopsite regulamentar.

Pierderea de vreme de doua ore din sedinta Consiliului Local Baia Mare de azi, 25 iunie, a pornit de la faptul ca din 1 iulie ar fi trebuit sa intre in vigoare o hotarare de CL emisa anul trecut prin care s-a instituit obligativitatea vopsirii tuturor masinilor in galben. Taximetristii au tacut pana in urma cu doua saptamani, cand, brusc, s-au rasculat impotriva deciziei si au cerut sa se schimbe pe ici, pe colo actul normativ, cat sa poata scapa cu masinile nevopsite.

Soferii de taxi au beneficiat de suportul consilierului Vasile Vlasin – care a venit cu o directiva a UE care spune ca toate masinile de transport
persoane din Europa ar urma sa fie obligatoriu albe dupa 2014. Prin urmare, s-a propus ca masinile sa fie albe, baimarenii fiind sustinuti chiar de primvicepresedintele Federatiei Sindicatelor Soferilor din Romania, care a spus ca autovehiculele ies de pe linie astfel vopsite.

Initial, s-a ales ”galben de SUA”, culoare in care ar fi trebuit sa fie vopsite masinile de taxi din Baia Mare incepand cu data de 1 iulie, abia in urma cu cateva zile venindu-se cu varinta ”alb de fabrica”. Primarul Cristian Anghel, probabil sa impace si capra si varza, a propus ca taxiurile sa fie si albe, si galbene, dar au aparut interpretari legislative, astfel incat dupa doua ori de dezbateri s-a decis ca proiectul sa fie amanat, urmand sa fie pus din nou
in discutie la sedinta viitoare din luna iulie. Pana atunci, taximetristii isi pot plimba clientii
in masinile lor de orice culoare, care mai mult ca sigur vor ramane la fel luni bune de acum incolo.

E drept ca au fost si propuneri de culori mai sugubete. Exasperat de discutii, viceprimarul Mircea Dolha a propus ca masinile sa fie roz-bombon, iar din sala s-au mai adaugat niste buline. Comentariile legate de subiect merita facute de baimareni, care pot veni si cu propuneri pentru ”derutatii” consilieri municipali. Intai, filmul evenimentelor, va rog...