vineri, 27 martie 2009

Adrian Nastase, nu. Miron Mitrea, nu. Diaconescu, posibil

Pana la urma, cine va candida
din partea PSD la Primaria Capitalei? Este clar ca lupta dintre Sorin Oprescu si Marian Vanghelie a devenit prea acerba si oricare ar fi desemnat acum, sustinerea pentru acel candidat va fi si ea divizata. Chiar si un eventual tandem primar/viceprimar ar fi o gluma pentru ca exista riscul ca viceprimarul sa nu ajunga niciodata in fotoliul visat din cauza ca votul “pe persoana” nu trebuie neaparat sa se regaseasca si in cel politic pentru Consiliul General. Asa a aparut ideea unui “candidat surpriza”.

Un nume des vehiculat
este cel al lui Adrian Nastase. Primul impuls ar fi sa spui ca pentru el ar fi o injosire dupa ce a aspirat la cea mai inalta functie in stat. Adevarul este ca, dupa avalansa de dezvaluiri si dosare din ultimii trei ani, Nastase a avut nevoie de o campanie in interiorul partidului. A castigat-o. Acum are nevoie de o campanie
in care sa il sustina intregul partid. Acestia sunt pasi pentru a il pregati pentru o confruntare mult mai mare. Insa ce s-a distrus in trei ani nu se poate repara intr-o luna. Mai e un argument, Nastase ar pierde pentru ca Bucurestiul pare a fi orasul unde dezvaluirile despre el au prins cel mai bine. Ar risca Nastase sa iroseasca sustinerea partidului pe o campanie in care ar pierde? Un om care si-a calculat revenirea in atentie atat de bine nu ar fi caracterizat de un asemenea pas.

Un alt nume vehiculat este cel al lui Miron Mitrea. Ieri a avut loc un eveniment – “infratirea” cu un sindicat important – care demonstreaza ca fostul ministru al transporturilor stie sa isi creasca influenta in partid si pentru ochii publicului larg. Totusi, ideea PSD este ca propune un alt model, care doar sa aminteasca de trecut, dar sa propuna solutii noi. Plus
ca Mitrea are aceeasi problema ca Nastase, antipatia fata de vechiul PSD isi are radacinile in Bucuresti si “recucerirea tarii” nu poate incepe tocmai de aici. E un risc de a pierde Bucurestiul, tocmai cand exista o minima sansa de a il castiga dupa peste un deceniu.
Al treilea nume vehiculat este tocmai al celui care ieri a negat ca ar figura pe lista de posibili candidati: Cristian Diaconescu. El se afla intr-un blocaj de ascensiune deoarece pentru a avansa are si el nevoie de o campanie in care sa fie sustinut de intregul partid. Apropo de aceasta sustinere, sprijinul partidului incepe de la organizatia de baza, in cazul nostru.