vineri, 27 martie 2009

Secretele publice de la Jucu

NA a anunţat, săptămâna trecută, că cercetează împrejurările în care anumite persoane fizice şi juridice au achiziţionat terenuri în comuna Jucu, după ce ar fi aflat de la surse din interiorul instituţiilor locale coordonatele viitorului amplasament al fabricii Nokia.

Cu harta în mână, speculatorii imobiliari s-au repezit să cumpere mai tot ce era disponibil în zonă, făcând ulterior profituri grase din revânzarea parcelelor către investitorul finlandez. Asta spune DNA, care încearcă să reconstituie traseul „informaţiilor ce nu erau destinate publicităţii“, răsfoind prin hârţoagele Consiliului Judeţean Cluj şi ale altor instituţii locale. În lumea bursieră, cei dovediţi că s-au bazat pe „inside information“ în tranzacţiile derulate pe piaţă sunt pasibili de sancţiuni usturătoare. Nu mai departe de anul trecut, de exemplu, un fost vicepreşedinte al Oracle a fost acuzat de SEC (Securities and Exchange Comission) că a utilizat informaţii primite de la soţia sa - asistentă a unor top manageri, printre care şi Larry Ellison - pentru a cumpăra acţiuni ale unor companii aflate în vizorul Oracle, înainte ca gigantul american să-şi anunţe public intenţiile legate de aceste ţinte de achiziţie.

Foarte asemănător este un caz petrecut în România în urmă cu patru ani, când fostul PNA a anunţat că îl cercetează pe un funcţionar al AVAS pentru că i-ar fi „sifonat“ soţiei lui informaţii confidenţiale privind o majorare de capital la Oltchim, iar aceasta ar fi cumpărat acţiuni ale combinatului în vederea revânzării profitabile. Aşadar, practicile de tip „inside information“ nu sunt o noutate pe la noi, la fel cum nici corupţia din România nu s-a născut la Jucu. DNA s-ar fi putut autosesiza, de pildă, şi în cazul investiţiei Renault de la Titu, unde preţurile cerute de unii cetăţeni, deveniţi mari proprietari de terenuri suspect de rapid, au încurcat serios planurile francezilor. Aceeaşi lipsă de reacţie a fost dovedită şi în cazul Montupet, care în 2005 decidea să renunţe la o investiţie de 120 de milioane de euro (planificată să se realizeze tot la Cluj), dezamăgită de suma inacceptabilă cerută de autorităţile locale pentru terenul viitoarei fabrici. Francezii au ales Bulgaria, unde au primit totul gratis.

Cu avertismentul „mai uşor cu Jucu pe scări“, primit public de la premierul Tăriceanu, rămâne de văzut cât de departe va ajunge investigaţia DNA. Încă mai aşteptăm o surpriză.