vineri, 27 martie 2009

Rascruce sau maruntisuri?

Romanii nu stiu mai nimic despre temele Summitului NATO si despre "agenda incarcata" – cum se spune. Adica despre continut, despre substanta reuniunii. Vor fi luate in discutie strategiile: Afganistan (vor fi suplimentate trupele Aliantei?); Kosovo (unde exista 17.000 de militari KFOR); stingerea fitilului butoiului cu pulbere al Europei; extinderea Aliantei cu "trioul adriatic" Macedonia, Croatia, Albania; influenta NATO in Caucaz; apararea impotriva terorismului; securitatea energetica; apararea antiracheta(va obtine Romania scutul complementar?); relatiile NATO-Rusia (s-ar putea sa gestioneze impreuna conflictele din fostul spatiu sovietic); dialogul Basescu-Putin (poate rezolvarea conflictului transnistrean). Fapt unic: participarea Rusiei pentru prima data la Summitul NATO.
Ce stie romanul despre operatiunile NATO, intoarcerea Frantei in NATO, reforma partenerilor, noile amenintari de securitate? Nu stie mare lucru nici despre sablonul cu neutralitatea la care tanjeste Voronin, cu speranta ca rusii se vor retrage din Tiraspol.


Nu se pune problema divulgarii unor teme de discutie, dar romanii asteptau mai multe informatii despre NATO – la ce foloseste Alianta si cum va putea profita Romania de statutul de gazda – decat invazia de stiri colaterale si teme periferice. Prezentarea romantata a absorbit atentia opiniei publice. Am fost bombardati cu simularile, antrenarea lunetistilor (teroristii sunt neutralizati, nu ni se arata cum se procedeaza). Bucurestenii sunt isterizati ("Capitala e gata de asediu"), in loc sa se bucure de un asemenea eveniment. Deranjant nu este faptul ca vom avea o saptamana de disconfort, fata de amploarea evenimentului, cu care Romania nu s-ar fi putut mandri cu ani in urma, ci faptul ca este tratat cu subiecte marginase. "Balamuc" in circulatia Bucurestiului se inregistreaza si cand nu avem "desant" NATO. Mai blocat si mai infernal ca acum nu se poate.
Alte stiri "importante": ce soiuri de vin si sampanie vor fi asigurate pentru summit; cine suna de la spitalele psihiatrice si anunta amplasarea unei bombe intr-un loc care gazduieste summitul; cum se sigileaza canalele; cum vor evolua incasarile la cazinouri; ce personaj de la noi a declarat ca intrece in "maretie" chiar si un Summit NATO si alte paranghelii cu staif. N-am inteles nici de ce pe perioada summitului spitalele bucurestene vor fi in stare de asediu. Un spital trebuie sa se afle intr-o astfel de stare in orice moment.


Despre Centrul Media de la Palatul Parlamentului, caruia i s-au rezervat cinci etaje, s-a relatat ca aici s-ar auzi "ecoul". Ce vor scrie cei 3.500 de jurnalisti straini? Sigur nu despre meniurile pentru delegati si pretul acestora, nici cu ce masini
au circulat inaltii oaspeti, nici cu ce au fost imbracate sotiile demnitarilor la sindrofiile summitului, nici daca au fost montate toalete ecologice, ci despre substanta politica si militara a summitului. Sunt si ei interesati de "culisele" summitului, dar de cele politice, de discutii, de decizii. De fond. Informatiile de senzatie nu intra in vizorul presei serioase, care stie ca NATO este o alianta MILITARa, nu o scoala de dans.
Am aflat totusi ca pe "traseu" s-au strans gunoaiele, au fost pititi si cersetorii. Un fel de lustru, care ne caracterizeaza. Macar de-ar fi NATO zi de zi si prin tot Bucurestiul. Sper ca n-au mai fost stransi nebunii, nici nu vor mai fi varuiti arborii de pe traseu si nici nu vor fi confiscate flintele vanatorilor.
stirea care ne-a lasat perplecsi se refera la saltarea cainilor vagabonzi de pe traseul summitului. si daca apar in locul lor alte animale fara stapan (dupa unele statistici, cam 40.000), "arondate" mai la periferie? De ce sa nu-i dotam pe maidanezi cu cipuri, ca sa fie monitorizati cand se indreapta spre "culoar", adulmecand "teritorii" mai bogate?