vineri, 27 martie 2009

Din anul 2009, pensii pe datorie

n 2009, banii
bugetului de asigurari
sociale nu vor mai putea acoperi majorarile succesive ale punctului de pensie si, implicit, ale pensiilor romanilor, a avertizat ieri ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Va fi treaba viitorului guvern, care va fi silit sa finanteze diferenta din bugetul de stat pentru a acoperi majorarea punctului de pensie de la 581 de lei, cat este in prezent, la peste 740 de lei, cat se preconizeaza sa fie in 2009. "In 2009, cand vom intra in urmatoarea etapa de majorare, cand pensia va reprezenta 45% din salariulmediu brut si punctul de pensie va fi de circa 740 de lei, atunci bugetul de asigurari sociale nu va putea sustine el singur aceasta majorare si va trebui sa transferam in jur de doua miliarde de euro din bugetul mare, public, adica din bugetul de stat, pentru plata pensiilor", a declarat, ieri, la Targu Mures, Paul Pacuraru, care a adaugat ca aceasta problema este insa a viitorului Guvern. "Eu am spus ca 2009 este optiunea celor care vor guverna in 2009. Daca vor considera ca pensiile sunt o prioritate, doua miliarde de euro pentru cinci milioane de pensionari nu reprezinta un capat de tara, Romania poate sa sustina acest efort.



Este doar o problema de prioritate", a conchis ministrul Muncii. Avertismentul reia o tema mai veche a liberalilor, care sustin ca ei au majorat pensiile pana la nivelul maxim acceptabil. In toata Europa insa deficitele bugetelor publice de pensii sunt finantate de stat. Paul Pacuraru a mai aratat ca in prezent in Romania unul din doi cetateni este asistat social sub o forma sau alta. Astfel, statistica guvernamentala arata ca in prezent beneficiaza de o forma sau alta de asistenta sociala peste 11 milioane de romani. Pacuraru a subliniat
ca Romania este si va ramane si pe viitor o tara cu un salariu de doua-trei ori mai mic decat salariul din restul tarilor din estul Europei.