joi, 23 iulie 2009

Elena Udrea, spaima teroriştilor

să“ ministru al turismului, Elena Udrea a fost aşezată, prin semnătura premierului Emil Boc, la butoanele unui minicomandament de informaţii clasificate. La înfiinţare, noul Minister al Turismului a primit, prin hotărâre de guvern, trei atribuţii de prim rang. Prima este protecţia informaţiilor clasificate, pentru care s-a înfiinţat şi un serviciu special, subordonat direct
Elenei Udrea. A doua - prevenirea şi combaterea terorismului, sub umbrela căreia la Ministerul Turismului pot ajunge date cu grad maxim de securitate. „Să-i spună atunci Ministerul Informaţiilor şi Turismului sau Ministerul Securităţii Turismului“, a rezumat fostul ministru de resort al PSD, Dan Matei Agathon.

În fine, dacă în hotărârea de înfiinţare a Ministerului Economiei din aceeaşi zi acesta „are dreptul să solicite“ informaţii celorlalte autorităţi publice, HG 1719/30.12.2008 stipulează că Turismul „solicită“, iar instituţiile publice, inclusiv serviciile
secrete sau societăţile comerciale
la care statul este acţionar, „au obligaţia de a furniza datele solicitate“.

Udrea: „Atribuţiile antitero sunt secrete“

Rolul în combaterea terorismului nu i-a fost clar nici Elenei Udrea de la început. De altfel, ea a admis că nu are la minister niciun proiect în materie. Dacă, iniţial, ne-a declarat că „nu crede că Turismul are vreun rol“ în acest domeniu, după câteva minute de documentare, Udrea a precizat că atribuţiile sale sunt strict secrete, dar perfect legale. „Este o prevedere care apare la toate ministerele. Am găsit-o ca fiind obligatorie
şi am preluat-o. Sunt informaţii clasificate care vin la toţi demnitarii. La mine probabil vor fi puţine.

Dacă la Sănătate nu au trecut-o, s-ar putea să fie scăparea lor“, a comentat ea aflând că Ministerul Sănătăţii, cu o HG de reorganizare publicată simultan, nu are nici atribuţii antitero, nici structură de informaţii clasificate.

Ca justificare pentru implicarea sa în lupta antiteroristă, Udrea a explicat că „Ministerul Turismului face parte din cele 17 instituţii din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT) care funcţionează în baza unui Protocol secret aprobat de CSAT“.

„Fosta Agenţie pentru Turism avea stabilit acelaşi regim. Atribuţiile care îi revin sunt informaţii clasificate. Nu mi-a fost încă adus la cunoştinţă protocolul, dar, din câte înţeleg, la mine sunt doar atribuţii de cooperare cu celelalte instituţii“, a adăugat ministrul.

Potrivit legii, din SNPCT fac parte 21 de instituţii. Între acestea, 12 ministere, inclusiv cel al Transporturilor care avea în 2004, când a fost dată legea, un departament al Turismului.

Surse juridice din structurile de informaţii susţin însă că, „în forma în care a funcţionat în perioada 2004-2008, Turismul, ca agenţie guvernamentală, nu a intrat în SNPCT, deci nu avea competenţe în materie de terorism, pentru a le introduce fiind necesară modificarea legii“.

Atribuţiile antiteroriste îi sunt străine şi ultimului ministru PNL al IMM-urilor, comerţului şi turismului, Ovidiu Silaghi. „Eu nu am avut atribuţii de combatare a terorismului şi mi se pare forţat ca ministrul turismului să se ocupe de aşa ceva“, a comentat el.

Turismul dă o informaţie secretă la doi ani

La ruperea de Ministerul IMMurilor, Turismul „a moştenit“ şi o structură de informaţii clasificate, în actuala schemă a ministerului lui Constantin Niţă aceasta dispărând. În opinia lui Silaghi, trecerea direcţiei la Turism nu era necesară, întrucât în ultimii doi ani liberalul a primit „un singur document clasificat care avea legătură cu turismul, restul fiind toate pe comerţ exterior“.

Ca exemplu de informaţii necesare ministerului său, Udrea a menţionat însă „date trimise în general de ambasade, care ţin de turism în ţările respective“.

Integral in Evenimentul zilei.