joi, 23 iulie 2009

Virgil Andreieş, noul preşedinte CSM

udecătorul Virgil Andreieş a fost ales astăzi, cu unanimitate de voturi, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Până în acest moment, Virgil Andreieş a ocupat funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Cluj.

Potrivit Mediafax, pentru funcţia de vicepreşedinte şi-a depus candidatura procurorul Bogdan Licu, el fiind singurul care ar mai avea dreptul de a ocupa această funcţie dintre membrii CSM.

Potrivit regulamentului Consiliului, mandatul de preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliului este de un an şi nu poate fi reînnoit.

Carte de vizită

Virgil Andreieş are 48 de ani şi a absolvit în 1989 Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Noul preşedinte CSM este judecător din 1993, atunci când a ajuns să ocupe un post la Judecătoria Bistriţa. Anterior, el a activat, timp de trei ani, ca juris-consult la o firmă
privată.

În 1997, Andreieş a devenit judecător la Tribunalul Bistriţa, însă a fost detaşat, pentru încă un an, la fostul loc de muncă, Judecătoria Bistriţa.

În 1998 şi-a ocupat postul la Tribunalul Bistriţa, unde a rămas până la jumătatea anului următor, atunci când a devenit judecător inspector la Curtea de Apel Cluj.

În 2001 a fost delegat la conducerea Secţiei Penale a Curţii de Apel Cluj, unde a rămas până în iulie 2003, atunci când a devenit vicepreşedinte al aceleiaşi instanţe.

Un an mai târziu, în 15 iulie 2004, a devenit preşedinte al Curţii de Apel Cluj.

Andreieş a fost ales în CSM în 12 ianuarie 2005.

Noul preşedinte al CSM s-a remarcat prin conflictul public cu judecătorul Cristi Dănileţ, fost consilier al ministrului Monica Macovei. Dănileţ a descris anul trecut, la un seminar cu presa, mecanismul corupţiei în sistemul judiciar, fără a da însă exemple concrete. Judecătorii Curţii de Apel Cluj, printre care s-a numărat şi fostul preşedinte Virgil Andreieş, au sesizat CSM faţă de afirmaţiile lui Dănileţ, pe motiv că ar fi afectată reputaţia magistraţilor clujeni.