vineri, 24 iulie 2009

Rusii isi aleg patriarhul

Biserica Ortodoxa Rusa se pregateste sa-si aleaga in aceasta saptamana patriarhul, dupa decesul lui Aleksei al II-lea, survenit anul trecut. Consiliul episcopal i-a desemnat ieri pe cei trei candidati din randul carora Sinodul va alege, incepand de marti, noul lider al celei mai mari biserici ortodoxe de pe glob.

Consiliul episcopal care reuneste inaltii prelati ai ortodoxiei provenind din toate tarile fostei URSS si din alte state unde este prezent cultul ortodox rus i-a desemnat ieri pe cei trei candidati la scaunul patriarhal din cei 145 de ierarhi eligibili. Conclavul din Catedrala Hristos Mantuitorul i-a ales pe mitropolitul de Smolensk si Kaliningrad, Kirill – numit dupa decesul lui Aleksei al II-lea, in decembrie, patriarh interimar – si mitropolitul de Kaluga si Borovsk, Kliment. Al treilea candidat este mitropolitul de Slutk si Minsk, Filaret in varsta de 73 de ani. Mitropolitul de Smolensk si Kaliningrad, Kirill, este de sase saptamani omniprezent in mass-media. Considerat un reformator in comparatie cu principalul sau concurent, Kirill, 62 de ani, a condus in timpul lui Aleksei al II-lea diplomatia Bisericii Ortodoxe Ruse si este singurul demnitar bine cunoscut marelui public.


In comparatie cu el, releva presa moscovita, mitropolitul de Kaluga si Borovsk, Kliment, in varsta de 59 de ani, este un conservator care conduce administratia Bisericii Ortodoxe si dispune de sustinere puternica in randul clerului.
Adeptii celor doi si-au adresat reciproc acuzatii in ultimele zile, fie ca a fost vorba despre coruptie, de presupusa apropiere a lui Kirill de catolici sau de tentativele lui Kliment de a impune Sinodului sustinerea sa. Expertii considera insa ca, "daca razboiul informatiilor compromitatoare dintre cei doi degenereaza", Sinodul ar putea opta pentru cel de-al treilea candidat pentru a asigura coeziunea bisericii. "Mai mult decat orice, biserica se teme de sciziune", a explicat pentru France Presse Boris Falikov, de la Centrul de studiere a religiilor din cadrul Universitatii de stiinte Umaniste din Moscova.


Dupa desemnarea celor trei pretendenti, consiliul episcopal va fi urmat, incepand de marti, de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, care are ca termen ziua de joi pentru a alege noul patriarh, pe baza principiului majoritatii absolute. Sinodul este format din aceiasi demnitari prezenti in consiliul episcopal, precum si din reprezentanti de rang inferior ai clerului si mireni – in total 711 persoane.

» Mostenirea lui Alexei al II-lea
Oricare va fi rezultatul votului din Sinod, noul patriarh va conduce o biserica intarita considerabil in timpul mandatului de 18 ani al lui Aleksei al II-lea. Potrivit unui studiu al Institutului Vtiom, de la sfarsitul URSS, numarul manastirilor a crescut de aproape 40 de ori, in timp ce aproape trei rusi din patru se declara in prezent ortodocsi, fata de unul din patru in 1990. Alexei al II-lea, care inca din momentul alegerii era suspectat de legaturi cu KGB, nu a considerat insa necesar sa rupa traditia dependentei bisericii de stat.

Desi nu il cunosc inca, majoritatea analistilor considera ca nici noul lider nu va atenta la aceasta cutuma, in special din cauza rolului pe care liderii politici de la Moscova l-au atribuit bisericii in tentativa de a crea o noua identitate nationala a rusilor dupa dizolvarea URSS. "Relatiile dintre biserica si stat sunt stranse, autoritatile gasesc mereu mijlocul de a se folosi si de a-l influenta pe noul patriarh, daca va fi necesar", a explicat Boris Falikov.