joi, 9 iulie 2009

Seceta din 2007 a afectat agricultura şi în prima jumătate a acestui an - INS

Seceta severă de anul trecut a redus semnificativ producţia de furaje, forţându-i pe crescătorii de animale să micşoreze efectivele, ceea ce a dus la o scădere a producţiei de carne în prima jumătate a acestui an care a încetinit avansul producţiei agricole pe ansamblu, a spus joi şeful INS.

De altfel, din cele trei componente principale ale producţiei agricole, doar una - producţia vegetală - a înregistrat o creştere, de 18,8%, ca urmare a condiţiilor meteorologice favorabile, în timp ce producţia animală (carne, ouă) a scăzut cu 1%, iar serviciile agricole s-au comprimat cu 18,7%.

"Lipsa furajelor, ca urmare a recoltei slabe din 2007, a dus la scăderea efectivelor de animale", a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, la conferinţa de prezentare a principalilor indicatori economici din primul semestru.

Totuşi, pe ansamblul sectorului agricol, valoarea adăugată a crescut cu 2,6%, ca urmare a evoluţiei bune a producţiei vegetale, care are o pondere de aproape două treimi (63,2%) în producţia agricolă a primului semestru.

Declinul semnificativ al serviciilor
agricole a afectat mai puţin sectorul pe ansamblu, ca urmare a ponderii reduse - de 2% - în producţia totală.

Voineagu a menţionat, însă, că recoltarea masivă a început abia la sfârşitul primului semestru, ceea ce indică o contribuţie mai mare la produsul
intern brut (PIB) din al treilea trimestru.

De altfel, şeful INS a prezentat primele estimări ale producţiei din acest an, furnizate de Ministerul Agriculturii, care arată o producţie de grâu şi secară de 7,75 milioane tone, similară celei din anii cu producţii bune din acest deceniu: 2001 (7,78 milioane tone), 2004 (7,97 milioane tone) şi 2005 (7,48 milioane tone).

Însă datele indică o creştere a randamentului la hectar până la un nivel nemaiatins în ultimul deceniu, de circa 3.500 kilograme
/ha - similar celor atinse în Ţările Baltice, Polonia sau Spania -, pe fondul reducerii suprafeţelor cultivate cu grâu şi secară în favoarea culturilor de plante
tehnice.

"În 2008, se remarcă orientarea cultivatorilor spre plantele tehnice, cum ar fi rapiţa sau orzoaica", a arătat Voineagu.

Astfel, producţia de rapiţă pentru ulei este estimată în acest an la 732.800 tone, nivel dublu faţă de anul trecut şi de peste şapte ori mai mare
decât în 2004, evoluţie datorată "atât măririi suprafeţei cultivate, cât şi randamentului la hectar", a precizat şeful INS.

Producţia de orzoaică de primăvară a fost în acest an de 427.900 tone, faţă de 192.900 tone anul trecut, iar cea de orzoaică de toamnă ar urma să ajungă la 271.500 tone, comparativ cu 106.600 tone în 2007, mai arată datele INS.