joi, 9 iulie 2009

UE investighează din nou ajutoarele de stat pentru Ford

Instituţia suspectează că ajutorul de stat în valoare de 57 de milioane de euro acordat de statul român uzinei Ford asigură un avantaj suplimentar faţă de programul companiei.

Comisia Europeană a demarat o investigaţie aprofundată cu privire la 57 de milioane de euro
pe care statul român le-a acordat Ford pentru formarea angajaţilor, suspectând că acest ajutor oferă un avantaj suplimentar faţă de programul normal derulat de companie. „Comisia are îndoieli cu privire la faptul că ajutorul ar determina asigurarea unei formări suplimentare faţă de cea pe care Ford ar organiza-o probabil în absenţa acestuia“, se arată într-un comunicat, transmis de Comisia Europeană. Mai concret, instituţia europeană se teme că „activitatea normală a uzinei Ford ar putea necesita acţiuni de formare care ar fi, prin urmare, asigurate chiar şi în absenţa ajutorului de stat“.

„Normele CE permit acordarea unui ajutor de stat numai în cazul în care acesta prezintă un efect stimulativ veritabil pentru o formare suplimentară. În caz contrar, ajutorul de stat nu ar avea drept rezultat decât acordarea unui avantaj nedrept beneficiarului faţă de concurenţii săi, prin scutirea de unele costuri
de formare necesare desfăşurării activităţii“, se mai arată în comunicat.
Oficialii Guvernului susţin însă că demersul CE este normal. „Este o procedură standard pentru un ajutor de formare care depăşeşte un anumit prag“, a declarat Camelia Spătaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.
Amintim că, la finele lunii aprilie, CE a aprobat acordarea unui alt ajutor de stat companiei
Ford, în valoare de 143 de milioane de euro, pentru două proiecte de investiţii ale Ford.