vineri, 24 iulie 2009

Obama avertizează că dependenţa SUA de petrol şi schimbarea climatică ameninţă securitatea naţională

reşedintele american Barack Obama a avertizat că dependenţa Statelor Unite de petrol şi schimbarea
climatică reprezintă ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Obama a declarat că unul dintre obiectivele administraţiei sale este să reducă dependenţa Statelor Unite de sursele externe de petrol. "Nu pot promite o soluţie rapidă", a precizat el, în cursul unei conferinţe susţinute la Casa
Albă.

El a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului să ia în considerare cererea Californiei de a reglementa emisiile de gaze
cu efect de seră ale maşinilor, o distanţare de politicile privind încălzirea climatică ale administraţiei George W. Bush.

Dacă va fi aprobată, cererea Californiei, refuzată de Bush, ar permite Guvernului acestui stat să impună limite mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon ale autovehiculelor, care contribuie la fenomenul încălzirii globale. Alte peste 12 state i-ar putea urma exemplul Californiei.

Preşedintele a cerut şi Departamentului Transporturilor să intensifice procesul de implementare a unor standarde privind eficienţa consumului de combustibil, pentru a fi finalizat în luna martie. Standardele urmează să intre în vigoare în 2011, ceea ce le acordă constructorilor de maşini o perioadă de 18 luni pentru a le aplica.

De asemenea, Obama a ordonat Guvernului să economisească energie
.

"Zilele în care Washingtonul se mişca greu s-au terminat. Administraţia mea nu va nega faptele. Vom fi ghidaţi de ele", a subliniat el.