vineri, 24 iulie 2009

SUA propun o variantă "soft" în războiul contra terorismului, dar în practică lucrurile se complică

Cu un ochi aţintit la opinia publică mondială, preşedintele Barack Obama a introdus în această săptămână o versiune mai bândă a "războiului împotriva terorismului" interzicând tortura şi ordonând închiderea Guantanamo în decurs de un an, relatează AFP.

Însă realităţile dure
ale luptei împotriva reţelei al-Qaida au ieşit rapid la iveală, iar raidurile şi atacurile cu rachetă din Pakistan arată că acest război este departe de a se fi încheiat.

"Terminologia 'război contra terorismului' poate dispărea, dar războiul împotriva al-Qaida nu", spune Bruce Riedel, fost agent CIA, consilier al lui Barack Obama în timpul campaniei prezidenţiale şi al perioadei de tranziţie.
Publicitate

"Este o greşeală să tragem concluzia că administraţia Obama nu va ţinti al-Qaida având intenţii cel puţin la fel de serioase ca cele ale lui George W. Bush", a adăugat Riedel.

Vineri, tirurile cu rachetă în nord-vestul Pakistanului, unde Statele Unite iau frecvent în vizor reţeaua lui Osama ben Laden, s-au soldat cu cel puţin 15 morţi - membri al-Qaida, dar şi civili.