sâmbătă, 21 februarie 2009

Dictatura lui Eugen Simion, denuntata de cercetatori

Fostul presedinte al Academiei, Eugen Simion, este acuzat de subordonatii sai de la Institutul „George Calinescu” de blocarea proiectelor de cercetare
si a plecarii cu burse in strainatate.

Printr-o petitie adresata presedintelui Romaniei si presedintelui Academiei, cercetatorii de la Institutul de Istorie si Teorie Literara „George Calinescu“, sustinuti si de alti intelectuali de prestigiu, acuza dictatura pe care a instaurat-o directorul Eugen Simion in institutie. Management defectuos, decizii netransparente, proiecte si plecari blocate. Acestea sint citeva dintre capetele de acuzare impotriva celui care a condus pina acum un an Academia Romana si care s-a „retras“ in functia de director al institutului.

Bursieri concediati

Paharul nemultumirilor de la „George Calinescu“ s-a umplut cind cercetatorii care au obtinut burse in strainatate nu au fost lasati sa le onoreze. Ileana Stanculescu, de exemplu, trebuia sa plece cu o bursa acordata de statul italian in acord bilateral, insa Eugen Simion nu i-a aprobat plecarea motivind ca n-are timp de discutii si ca prioritatile institutului sint lucrarile colective, si nu cele individuale. Cercetatoarea a plecat in cele din urma fara acordul directorului si urmeaza sa definitiveze un volum care va aparea anul acesta, sub patronajul Bibliotecii
Academiei si al Institutului Italian de Cultura. Cristina Barsan, specialist in cultura medievala, a fost concediata dupa ce a obtinut o bursa la Paris, in cadrul celui de-al doilea doctorat. „A da afara un cercetator pentru ca a plecat in strainatate sa lucreze la un proiect este aberant si scandalos“, acuza aceasta. O alta cercetatoare, Roxana Sorescu, actualmente profesor asociat la Universitatea Bucuresti, a preferat sa plece singura, dindu-si demisia de la institut. Explicatia pentru atitudinea lui Simion o ofera Catalina Velculescu, specialist in cultura romana veche, initiatoarea petitiei. „Nu accepta sa beneficieze de burse cercetatorii pentru ca vrea sa-i tina angrenati in unicul proiect al institutului, Dictionarul General al Limbii Romane (DGLR)“, spune aceasta.

„Proiect-mamut” dupa moda comunista

Proiectele individuale de cercetare sint blocate in institut din 1998, arata Catalina Velculescu. „Tinerii cercetatori aproape ca nici nu mai stiu cum sa conceapa un proiect pe cont propriu“, spune cercetatoarea, considerind ca maniera de lucru in institut e parazitata de reminiscente comuniste. „Inainte de ’89, cei din Biroul
Organizatiei de Partid veneau si ne dictau subiectele. Trebuia sa facem lucrari colective. Acum nu e nici o diferenta“, spune Velculescu, aratind ca acest „proiect-mamut“ asfixiaza orice alta propunere de cercetare. „Noi nu mai facem munca de cercetare, ci de arhivare si inventariere. Specialistii pleaca, sectoarele de cercetare ramin descoperite“, declara si cercetatoarea Cristina Deutsch.

Desi concentreaza toata munca din institut, DGLR nu este nicidecum o lucrare stiintifica de calitate, spun cercetatorii. Articolele se intorc la autorii lor cu serioase modificari de continut in sensul ca biografiile anumitor scriitori sint retusate de catre redactorii DGLR, fara a tine cont de punctul de vedere al autorilor respectivelor articole. „Se coafeaza biografiile, iar corecturile redactorilor sint de continut. Te trezesti intr-o situatie foarte delicata, mai ales fata de scriitorii care sint in viata“, marturiseste Ileana Stanculescu. La rindul ei, Cristina Deutsch a semnalat modificari in ce priveste date biografice care nu fac obiectul nici unei interpretari si care tin de ani si de cifre. Cele citeva proiecte de cercetare in afara de DGLR sint doar paravane. „Simion atinge astfel doua tinte. Pe de o parte ii streseaza pe oamenii implicati in aceste proiecte ca nu sint in stare sa-si faca treaba, cita vreme ei de fapt lucreaza tot la DGLR, pe de alta parte poate sa probeze ca DGLR nu e singurul proiect al institutului“, e de parere Catalina Velculescu.

Eugen Simion isi este propriul sef

Problemele Institutului „George Calinescu“ par cu atit mai greu de rezolvat cu cit directorul Eugen Simion il are ca sef direct pe... presedintele de sectie Eugen Simion. Inca din perioada in care detinea functia de presedinte al Academiei, Eugen Simion era si presedintele Sectiei de filologie si literatura a Academiei, care supervizeaza activitatea institutelor de profil. Functia de director de institut si-a „rezervat-o“ insa prin interimatul academicianului Dan Grigorescu, inlocuit apoi cu o persoana din afara institutiei, filosoful Gheorghe Vladutescu, care s-a retras imediat dupa ce Simion n-a mai fost presedintele Academiei.

* Contraprotestul esuat

Eugen Simion le-a solicitat membrilor Consiliului Stiintific sa semneze un contraprotest, dupa cum sustin cercetatorii. De asemenea, el ar fi dat vina pe contabile pentru administrarea
defectuoasa si lipsita de transparenta a bugetului institutului. Eugen Simion a infirmat aceste informatii si a refuzat sa comenteze acuzatiile din petitie. El a motivat ca functia pe care o detine nu-i permite sa aiba reactii personale si ca asteapta raspunsul Consiliului Stiintific, in urma caruia va decide ce masuri sa ia. Intrebat daca va face publice concluziile la care va ajunge Consiliul Stiintific, Eugen Simion a raspuns scurt: „Depinde”. El va trebui totusi sa le prezinte conducerii Academiei. „I-am solicitat un punct de vedere si asteptam sa primim pozitia sa chiar in aceasta saptamina”, spune vicepresedintele Academiei, Marius Iosifescu.