sâmbătă, 21 februarie 2009

Iorgulescu: «Printul Paul nu are decat sa il dea in judecata pe Mihai I!»

Retrocedarea Castelului Peles catre familia regala ce a avut loc in urma cu o saptamana, mai precis pe 20 martie, a starnit protestul printului Paul al Romaniei. Fiul lui Carol Mircea Grigore al Romaniei, fiu al lui Carol al II-lea si al Ioanei Lambrino (Zizi), printul Paul Philippe al Romaniei a adresat, pe 2 martie, o noua solicitare scrisa ministrului culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, prin care cere suspendarea procedurilor de restituire in natura a imobilelor, apartinand Domeniului Regal Sinaia-Predeal.

Paul de Lambrino a solicitat, initial printr-o notificare inregistrata la data de 13 februarie 2002, Primariei orasului Sinaia, judetul Prahova, in calitate de mostenitor al fostului rege Carol al II-lea, restituirea in natura a imobilelor apartinand Domeniului Regal Sinaia-Predeal, foste proprietati ale bunicului sau. Este vorba despre: Castelul Peles, Castelul Foisor, Castelul Pelisor cu casele de oaspeti. In anul 2006, printul Paul de Lambrino a actionat in justitie Ministerul Culturii si Cultelor. In aceasta noua solicitare, printul Paul cere „suspendarea masurilor de retrocedare a imobilelor apartinand Domeniului Regal Sinaia-Predeal pana la momentul in care instantele de judecata competente se vor pronunta asupra cererilor cu care au fost legal investite“.

Protestul lui Paul este nejustificat
Conform lui Adrian Iorgulescu, comisiile de resort ale Ministerului Culturii si Cultelor si agentiile speciale de retrocedare au respins documentele atasate primei solicitari facute de printul Paul Philippe al Romaniei, in calitate de succesor in linie directa al regelui Carol al II-lea al Romaniei. „Retrocedarea domeniului catre familia regala s-a facut in baza actelor. Tot in baza acestora s-a facut si notificarea de respingere a solicitarii depuse de printul Paul de Lambrino, notificare ce i-a fost adusa la cunostinta in data de 1 martie“, ne-a declarat Adrian Iorgulescu. Ministrul a tinut sa precizeze ca nu a contat faptul ca Printul Paul a solicitat intrarea in posesia castelului inaintea regelui Mihai I. Ministrul culturii si cultelor considera noul protest al printului Paul ca fiind nejustificat. „N-are decat sa-l dea in judecata pe regele Mihai I. Acum castelul nu ne mai apartine“, a mai adaugat Adrian Iorgulescu.

Carol al II-lea nu a fost niciodata proprietar
Adrian Vasiliu, avocatul casei regale, ne-a declarat ca printul Paul nu are drepturi civile asupra domeniului Peles, atat timp
cat Carol al II-lea nu a fost niciodata proprietarul acestuia. „Domeniul a fost lasat mostenire de regele Ferdinand regelui Mihai I. Chiar daca am presupune ca acest domn este nepotul lui Carol al II-lea, el nu ar avea ce sa mosteneasca.“ In opinia lui Vasiliu, cererea printului este cu atat mai exagerata cu cat tatal lui, Carol Mircea Grigore al Romaniei, nu a ridicat niciodata pretentii asupra domeniului Peles.