sâmbătă, 21 februarie 2009

Porumboiu a dominat Oscarul romanesc

Corneliu Porumboiu a dominat prima editie a Galei Premiilor Gopo, intr-o ceremonie cu sampanie si covor
rosu, desfasurata luni seara la Palatul Bragadiru. VIDEO

Regizorul vasluian a plecat cu cele mai ravnite trofee din cele 20 acordate: cel mai bun film, cea mai buna regie, cel mai bun scenariu si cel mai bun actor in rol principal (Ion Sapdaru). „Multumesc CNC-ului meu, adica familiei mele”, a sunat scurt discursul sau.

De patru statuete s-a bucurat si filmul lui Catalin Mitulescu, „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, pentru costume, scenografie, montaj si cea mai buna muzica originala (Alexander Balanescu).

„Hartia va fi albastra”, a lui Radu Muntean, si-a adjudecat premiile pentru cel mai bun actor in rol secundar (Andi Vasluianu) si cel mai bun sunet. „Rynei”, in regia Ruxandrei Zenide, i-au revenit trofeul pentru cea mai buna actrita in rol principal (Dorotheea Petre) si imagine. Premiul publicului l-a obtinut „Legaturi bolnavicioase”, a lui Tudor Giurgiu, pelicula cu cei mai multi spectatori in 2006, ca si premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar (Catalina Murgea).

Un moment special i-a fost dedicat lui Lucian Pintilie, premiat pentru intreaga opera. „Wonderful!” a fost cuvantul de final al regizorului, dupa ce sala l-a aplaudat in picioare.

Initiativa Galei apartine Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc, organizatorul TIFF-ului clujean. Premiile acordate in urma voturilor a 300 de specialisti au fost in valoare de 1.000 de euro pentru fiecare categorie, exceptand trofeul pentru cel mai bun film, de 3.000 de euro.

Trofeele Gopo

> Cel mai bun film: „A fost sau n-a fost?”, Corneliu Porumboiu

> Cea mai buna regie: Corneliu Porumboiu

> Cel mai bun scenariu: Corneliu Porumboiu

> Cel mai bun actor in rol principal: Ion Sapdaru, „A fost sau n-a fost?”

> Cea mai buna actrita in rol principal: Dorotheea Petre, „Ryna”

> Cel mai bun scurtmetraj: „Lampa cu caciula”, regia Radu Jude

> Cel mai bun documentar: „Hobita, coloana si tractorul”, regia Cornel Mihalache