sâmbătă, 21 februarie 2009

"Kebab" de Gianina Carbunariu, in premiera la Berlin

O tanara romanca pleaca din tara, convinsa de prietenul ei ca viata
va fi mai buna acolo. Ajunsa la Dublin, este obligata sa se prostitueze. De cate ori n-ati citit in ziare sau n-ati auzit la tv aceasta poveste? Numai ca viata acestei noi victime ia o turnura neasteptata, la fel ca destinul piesei "Kebab" scrise de Gianina Carbunariu in rezidenta la Royal Court. Cu permisiunea acestui prestigios teatru, piesa "Kebab" se joaca acum la Berlin, dupa ce anul trecut in martie a fost prezentata aici intr-un spectacol-lectura. Inca de atunci, directorul teatrului Schaubuhne am Leihniner Platz, binecunoscutul regizor Thomas Ostermeier, s-a declarat incantat de textul tinerei autoare romance si si-a manifestat interesul pentru aducerea acestuia in scena.

Ostermeier are reputatia unui descoperitor de talente dramatice, el fiind "responsabil" de lansarea unor dramaturgi celebri azi in intreaga lume.

Asadar, asta-seara, la Berlin are loc premiera absoluta in limba germana (traducere Gheorghe Pascu) cu piesa "Kebab", in regia lui Enrico Stolzenburg, avandu-i in rolurile principale pe Lea Draeger, David Ruland si Rafael Stachowiak. Premiera are loc in cadrul Festivalului International de Noua Dramaturgie, aflat la cea de a 7-a editie.