joi, 19 februarie 2009

Tariceanu se joaca iar cu demisia. De data aceasta... a lui Macovei

Soarta ministrului de justitie va fi decisa de Curtea Constitutionala

“În cazul în care Curtea va decide ca ministrul justitiei trebuie sa-si dea demisia, nu am ce sa comentez. Astept decizia Curtii”, a spus ieri dupa-amiaza premierul Calin Popescu- Tariceanu, dupa un comunicat, oferit de dimineata, in care anunta ca-i va solicita Monicai Macovei sa ia masurile care se impun pentru a se conforma deciziei Senatului. Si asta dupa ce, initial, premierul Tariceanu facuse declaratii repetate ca nu se pune problema inlocuirii lui Macovei, indiferent de rezultatul motiunii. Nehotararea premierului, in ceea ce priveste declaratiile, da apa la moara anumitor social-democrati care sustin de mai bine de-o saptamana ca liberalii s-au decis s-o scoata pe Macovei din guvern, iar senatorii PNL sunt banuiti c-au votat motiunea impotriva lui Macovei.

„Guvernul considera ca este de datoria sa, în cadrul relatiilor definite de Constitutie, sa respecte punctul de vedere al Parlamentului. Prin urmare, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu va proceda la analiza recomandarilor formulate de Senat si va cere ministrului justitiei, Monica Macovei, sa promoveze masurile ce se impun pentru a raspunde propunerilor si solicitarilor Senatului“, se arata într-un comunicat al Guvernului de marti seara, imediat dupa votul din Senat. Asta dupa ce, initial, premierul Tariceanu facuse declaratii repetate ca nu se pune problema inlocuirii lui Macovei, indiferent de rezultatul motiunii. Nehotarârea premierului, in ceea ce priveste declaratiile, da apa la moara anumitor social-democrati ce sustin de mai bine de-o saptamâna ca liberalii s-au decis s-o scoata pe Macovei din guvern. Asta in conditiile in care sunt senatori ai puterii care au votat marti seara motiunea impotriva ministrului justitiei.

Ieri dimineata, dupa ce liberalul Puiu Hasotti a mentionat drept solutie salvatoare din situatia creata posibilitatea de a consulta Curtea Constitutionala, guvernul a mai emis un comunicat in care se mentioneaza ca Executivul va astepta raspunsul Curtii Constitutionale la sesizarea grupului parlamentar al PNL. Acelasi comunicat reaminteste ca premierul s-a pronuntat ca nu este nevoie ca ministrul justitiei, Monica Macovei, sa demisioneze. Liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, se leaga de constitutionalitatea articolului din Regulamentul Senatului care prevede publicarea in Monitorul Oficial a deciziilor Camerei Superioare si, in acelasi timp
, obligativitatea pentru membrii Guvernului de a executa aceste hotarâri, atunci când ele ii vizeaza. Hasotti vede o opozitie flagranta intre aceasta prevedere si articolul 112 din Constitutie: „Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari“.

Boc: Vacaroiu a incalcat regulamentul Senatului
Liderul PD, Emil Boc, are insa in vedere o alta procedura: „Este vorba despre o încalcare grava a Regulamentului Senatului. Potrivit Regulamentului Senatului, presedintele Senatului avea obligatia sa nu puna pe ordinea de zi spre dezbatere acele motiuni care prin continutul lor au conotatii specifice uneia de cenzura. Trebuia sa înlature acea prevedere din continutul motiunii. Era obligatia exclusiva a presedintelui Senatului. Prin aceasta, Nicolae Vacaroiu a încalcat grav prevederile Regulamentului si Constitutiei si poate face obiectul revocarii din functie“, a explicat liderul democrat. El a anuntat ca va pune in discutia Aliantei aceasta chestiune.

Iorgovan: Boc asta cade in penibil
„Baiatul asta cade în penibil. Obedienta si servilismul lui fata de Basescu îl vor aduce în situatia de a sustine aberatii de genul: am introdus lupul în stâna, dar misiunea lui este doar sa numere oile!“, a afirmat ieri Antonie Iorgovan, citat de AMPress, referindu-se la intentia lui Emil Boc de a cere sanctionarea lui Nicolae Vacaroiu. „Teza pe care o sustine este de un ploconism grotesc. Când afirma ca motiunea anti-Macovei nu trebuia inclusa pe ordinea de zi pentru ca Regulamentul prevede ca o motiune simpla nu este admisibila în cazul în care efectele ei sunt cele ale unei motiuni de cenzura, domnul Boc uita se pare care sunt efectele unei motiuni de cenzura. Cumva o motiune de cenzura duce la demiterea unui ministru? Sau a guvernului în ansamblul sau? Cum îsi permite domnul Boc sa rastalmaceasca prevederile constitutionale? Probabil ca a facut dreptul la fara frecventa si ocupa un post de profesor la universitate pentru ca este domnul Boc si nu pentru vreun argument stiintific“, a continuat Iorgovan atacul.

HaSotti: Voturi ale puterii, impotriva lui Macovei
Hasotti a recunoscut ieri ca, in mod cert, senatori din zona puterii au votat împotriva Moincai Macovei. Liderul senatorilor liberali este de-acord ca cele 11 voturi în plus
care au aparut la scorul final arata cu certitudine ca au fost oameni din zona puterii, respectiv PNL-PD-UDMR, care au votat în favoarea motiunii. Vicepresedintele liberal a mai apreciat ca rezultatul votului de la Senat este si rodul unei „inabilitati a ministrului justitiei în a dialoga cu parlamentarii“.

Liderul grupului senatorial UDMR, Verestoy Attila, spune ca adoptarea motiunii simple anti-Macovei de la Senat a fost cauzata de „câteva scapari în cadrul coalitiei“ si a explicat lipsa unor senatori ai puterii prin faptul ca „sunt câtiva în delegatie“. „Noi am declarat de la bun început faptul ca nu putem sa sprijinim opozitia“, a spus Verestoy explicând votul împotriva motiunii al UDMR. Pe de alta parte, Verestoy Attila a exprimat opinia ca, pe viitor, pentru a evita un alt esec de acest gen, „se impune o colaborare strânsa a UDMR în primul rând cu cei din arcul guvernamental“.
Verestoy a mai amintit ca motiunea anti-Macovei este una simpla si ca ea nu poate duce la demiterea ministrului justitiei.

Tariceanu sa plece o data cu Macovei
Coalitia pentru o Guvernare Curata (CGC) îsi exprima sustinerea deplina pentru ministrul justitiei, Monica Macovei, dupa votul din Senat si îi cere premierului Tariceanu ca Guvernul sa ignore cererea majoritatii senatorilor de demitere a acesteia sau sa demisioneze împreuna cu ministrul justitiei, se arata intr-un comunicat remis ieri presei.
„Acest vot demonstreaza ca majoritatea senatorilor nu au nici un fel de respect pentru agenda publica si ca ignora dorintele electoratului legate de lupta anticoruptie si de reforma Justitiei“, se arata în comunicat. Coalitia pentru o Guvernare Curata (CGC) este formata din APADOR-CH, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din România, Academia de Advocacy, Freedom House si Societatea Timisoara.