sâmbătă, 21 februarie 2009

Scandal artistic la usa cortului sibian

Poate si pentru ca Premiile UNITER se decerneaza in acest an la Sibiu intr-un cort special amenajat, reactiile sunt mai vii ca oricand, desi – accepta Ion Caramitru – nemultumiri dupa anuntarea nominalizarilor au existat dintotdeauna si ele sunt un semn ca premiile sunt dorite. Presedintele UNITER a organizat ieri o conferinta de presa pentru a raspunde criticilor ce i s-au adus lui si institutiei in ultimele saptamani. Ion Caramitru sustine ca "retragerea" lui Andrei serban de la nominalizarea pentru regie i se pare "aiuritoare" din moment ce
"Purificare" pastreaza celelalte cinci nominalizari, punand sub semnul intrebarii si posibilitatea de a te retrage de la o nominalizare, ca si cum ar fi o optiune personala. Potrivit lui Ion Caramitru, Andrei serban "nu mai are limite in a se victimiza" si contesta propunerea acestuia ca premiile sa fie acordate in urma voturilor membrilor UNITER, pentru ca ar fi imposibil sa faci cópii in DVD dupa toate spectacolele din tara, pentru toti membrii Uniunii. Ion Caramitru nu doreste s-o recuze pe Alice Georgescu din juriu, desi aceasta e contestata si de Andrei serban, si de criticii Florica Ichim, Miruna Runcan si Liviu Malita, ultimii trei motivand ca Alice Georgescu s-a antepronuntat asupra calitatii nominalizarilor la Premiul Criticii.
Alice Georgescu sustine insa ca textul respectiv a vizat nu profesionalismul colegilor sai, ci criteriul de nominalizare, fiind publicat inainte de a fi numita in juriu. Alice Georgescu a anuntat ca va ceda onorariul prezentei in juriu fondului UNITER de actiuni umanitare si ca nu se va abtine de la votul pentru Premiul Criticii. In privinta nemultumirilor lui George Mihaita, care n-a fost nominalizat pentru rolul din "Revizorul", Ion Caramitru a venit cu contraexemple, spunand ca, dincolo de faptul ca, in calitate de presedinte al UNITER, n-are nici o vina, in calitate de director de teatru ar putea fi nemultumit ca Sanda Toma si Dragos Buhagiar n-au fost nominalizati pentru spectacolele de la TNB.