joi, 19 februarie 2009

Infrastructura si cercetarea, noile preferate ale investitorilor

Un numar de 200 de directori executivi ai unor companii din intreaga lume au desemnat Romania ca fiind cea mai atractiva destinatie pentru investitii din Europa de Sud-Est, Centrala si de Vest, inaintea Poloniei si Cehiei, releva studiul Southeast Europe Attractiveness Survey 2007 realizat de Ernst & Young. Aceasta a fost perceptia lor, iar realitatea este ca valoarea investitiilor straine atrase de Romania, in 2006, a fost mai mare decat ce a reusit sa raporteze India, o tara despre care toata lumea vorbeste acum ca este o destinatie-cheie pentru investitorii din toata lumea.
“Nu am vazut nicaieri consemnat acest lucru - pozitia Romaniei fata de cea a Indiei - si cred ca toate marile ziare europene ar trebui sa fie preocupate de acest lucru, a declarat Marc Lhermitte, seful Departamentului de Servicii de asistenta pentru locatii internationale al firmei Ernst & Young din Franta si Europa. Acest lucru este cu adevarat important, avand in vedere faptul ca pe toti ne preocupa efectele globalizarii si ne intrebam cum poate rezista Europa in fata Chinei si a Indiei, au mai aratat reprezentantii renumitei firme de consultanta. Acest lucru s-a intamplat anul trecut, dar si pentru urmatorii trei ani, investitorii au aratat ca Romania va ramane alegerea preferata pentru investitii viitoare in regiunea Europei de Sud-Est, urmata fiind de Turcia si Bulgaria.

Realitatea fata de imagine, scor egal

Comentand cele intamplate, din punct de vedere statistic, in intervalul de timp
2001-2005 si cumuland aceste informatii cu toate rezultatele obtinute in 2006, realizatorii studiului au declarat ca, in ceea ce priveste Romania, perceptia pe care o au investitorii despre noi s-a dovedit a fi, in mod egal, confirmata de realitate. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu celelalte tari analizate, Grecia si Turcia consemnand rezultate statistice mai slabe decat imaginea pe care au avut-o in ochii investitorilor, iar Bulgaria si Serbia, dimpotriva, dovedind ca merita o imagine mai buna decat o au in fapt. Europa de Sud-Est s-a clasat inaintea Europei Centrale ca destinatie pentru investitii viitoare, datorita competitivitatii sale in ceea ce priveste costul fortei de munca, flexibilitatea legislatiei muncii.

Instabilitatea politica nu stirbeste din atractivitate

Romania a fost indicata ca destinatie preferata pentru investitii datorita nivelului inca redus al costului fortei de munca, a marelui potential de crestere a productivitatii si a disponibilitatii locatiilor pentru investitii (inclusiv costul terenurilor si legislatia din domeniu). Legislatia fiscala nu a mai fost pusa deloc in discutie de catre investitori, ceea ce in opinia consultantilor este o veste buna, pentru ca pana de curand acest segment detinea primul loc in nemultumirile si plangerile formulate de straini. Iar, contrar asteptarilor si altor declaratii, instabilitatea politica nu i-a descurajat pe investitori. “Ei manifesta o oarecare ingrijorare in legatura cu acest lucru si ar dori ca autoritatile sa se concentreze mai mult pentru a asigura stabilitatea politica, insa sunt mult mai fermi in a cere o imbunatatire a infrastructurii - a drumurilor si autostrazilor, precum si a celei de telecomunicatii, a calitatii vietii si a retelei de cercetare-dezvoltare, impreuna cu cea a sistemului de invatamant, a declarat Marc Lhermitte. Din punctul de vedere al agitatiei de pe scena politica, cu totii stim ca Ungaria a avut probleme mai grave, atat din punct de vedere politic, cat si social, si am vazut manifestarile din Franta si chiar din Marea Britanie. Nici o tara din Vest nu este perfecta din acest punct de vedere”.

Se cer angajati specializati, nu neaparat ieftini

Mult mai important este faptul ca autoritatile sa inteleaga faptul ca a trecut vremea investitorilor dispusi sa-si asume riscuri mari pentru a obtine castiguri la fel de mari, pentru care elementele strict financiare care determina costul investitiei (nivelul taxelor, costurile cu forta de munca, existenta sau nu a ajutoarelor publice sau a pietei de capital) erau criteriile principale dupa care se orientau in a-si stabili o investitie intr-un loc anume. Acesta a fost primul val al investitiilor straine, din care Romania a profitat din plin. Acum vine cel de-al doilea val - al companiilor medii, furnizori ai marilor firme, ce au inceput deja sa intre in Cehia sau Ungaria. Acest val este echivalent cu trecerea jocului din liga a II-a in prima liga, a mai spus Lhermitte. Modelul investitional este bazat acum pe riscuri mai mici si consolidarea beneficiilor. Aici concurenta este acerba. In nici un caz Ungaria nu va mai spune ca are cea mai ieftina forta de munca, ci va miza pe inovatie, pe reteaua dezvoltata de cercetare-dezvoltare si forta de munca specializata, Turcia - pe existenta resurselor, Grecia - tara de top in privinta criteriilor calitative (calitatea vietii si a infrastructurii, stabilitate politica), tarile din Uniunea Europeana, mai noi si mai vechi, au toate aceste atuuri, dar vin si tari precum Maroc - un stat care convinge prin modul in care isi pregateste inginerii. Va fi o concurenta mult mai dura si fiecare tara din jur va arata oricarui potential investitor care sunt slabiciunile Romaniei. De aceea marii investitori recomanda ca focusul guvernantilor sa se stabileasca pe asigurarea unor proceduri administrative mai stabile si flexibile, implementarea standardelor de reglementare la nivel european - la fel cum se intampla in Ungaria sau Polonia, ale caror guverne au o activitate mult mai densa si mai orientata spre piata, a mai aratat Lhermitte.
În ceea ce priveste sectoarele economice, companiile intervievate activeaza in domeniul bunurilor de consum (29%), industria grea/industria auto/industria energetica (23%), servicii (22%), tehnologie si telecomunicatii (12%), produse
farmaceutice si chimice (9%), precum si constructii si imobiliare (4%).