joi, 19 februarie 2009

Fraudele cu fonduri UE, motiv de scandal politic

Ministrul delegat Cristian David a facut marti, cu ocazia raportului de activitate a DLAF pe 2006, afirmatia ca “DNA solutioneaza cu greutate un numar relativ scazut de dosare”. Reactia DNA nu a intarziat, Daniel Morar, procurorul-sef, sustinand ca in 2006 au fost finalizate 11 dosare privind fraudarea de fonduri europene, dosare in care prejudiciul total calculat este de 1,8 milioane de euro. Cele 47 de dosare la care face referire Cristian David sunt, de fapt, “sesizari”, rolul DNA fiind acela de a le verifica si, eventual, de vedea daca ele se confirma si daca sunt de natura penala.
Pentru recuperarea acestor bani, s-a pus sechestru pe bunurile acuzatilor, a precizat Daniel Morar. El a mai precizat ca bilantul DNA pe anul trecut consemneaza patru condamnari la inchisoare cu suspendare, de aceste condamnari fiind responsabili judecatorii.
Rezultatul este un succes avand in vedere ca, in comparatie cu rezultatele din 2005, cand au fost finalizate doar cinci cazuri de fraudare a fondurilor europene, totalul prejudiciului calculat in aceste dosare este de 350.000 de euro.

80 la suta din sesizari, neintemeiate

Conform lui Daniel Morar, o mica parte din sesizarile venite pe adresa DNA se verifica si se finalizeaza cu rechizitoriu. “80 la suta din sesizarile primite de structura DNA se dovedesc neintemeiate. Instrumentarea dosarelor cu infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, dosare de o complexitate deosebita, impune o mare atentie si responsabilitate din partea procurorilor si, implicit, un mare volum de munca si o durata de timp
apreciabila a urmaririi penale”, a mai spus Daniel Morar.
Declaratia sefului DNA vine ca replica la afirmatiile lui Cristian David conform carora DNA ar fi solutionat, cu greutate, doar 17 dosare din cele 49 primite de la DLAF in 2006.

Familia Sechelariu

Daniel Morar
si Irina Jianu, acuzati de o frauda de 7 milioane de euro

Unul dintre proiectele finantate cu fonduri europene, verificat si banuit de nereguli financiare de catre Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF), conduce spre afacerile baronilor locali din Bacau. Familia Sechelariu si Irina Jianu au subcontractat de la o firma greceasca construirea unui parc tehnologic in Hemeius. Un consilier judetean este si el implicat in afacerea cercetata de procurorii anticoruptie.
Cel mai mare proiect in care au fost descoperite fraude (cu o valoare de 7 milioane de euro) se referea la construirea unui parc tehnologic la Hemeius, judetul Bacau. O firma din Grecia a prezentat documentatia pentru infiintarea respectivului parc, in conditiile in care nu avea posibilitati de investitie. “Noi am declansat controlul la respectiva firma in 2006. Asta, dupa ce anterior fusese in inspectie Corpul de Control al primului ministru condus de Victor Ponta, dar el nu a gasit nimic, saracul. Societatea careia i s-a acordat contractul, respectiv constructia parcului, nu avea nici expertiza tehnica, nici resursele umane pentru a face lucrarea aceasta. In consecinta, a subcontractat intreaga constructie”, ne-a declarat Tudor Chiuariu, seful DLAF.

Subcontracte pentru Sechelariu&Comp.

Desi legea interzice, firma greceasca Diekat a subcontractat aproape intreaga lucrare altor firme din anturajul familiei Sechelariu. Beneficiarul principal a fost consilierul judetean din partea PSD Petru Andronache. “Lucrarile au fost subcontractate unei firme la care era actionar un consilier judetean de la Bacau, Consiliul Judetean fiind beneficiarul contractului. La alte firme subcontractoare erau asociati sau actionari Sergiu Sechelariu, Irina Jianu si alti membri ai familiei Sechelariu. Asta am descoperit noi in 2006. Faptele s-au petrecut in 2003-2004, perioada de implementare a proiectului”, ne-a mai spus Chiuaru. Dosarul se afla pe masa procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), fiind in curs de cercetare.