joi, 19 februarie 2009

Romania risca suspendarea dreptului de vot in Consiliul European

Raportul Fava privind presupusele activitati CIA in Europa a fost adoptat de Parlamentul de la Strasbourg

Raportul Comisiei temporare a Parlamentului European privind presupusele activitati ale CIA in Europa, intocmit de Claudio Fava, a fost adoptat ieri de legislativul comunitar cu 382 voturi pentru, 256 impotriva si 74 abtineri, informeaza Rompres. Raportului i-au fost aduse un numar de 270 de amendamente, de a caror adoptare si-au conditionat votul asupra intregului raport Grupul Partidului Popular European - Democratii Europeni si multi alti europarlamentari, in special din statele la adresa carora raportul se pronunta destul de critic. Raportul Fava a fost dezbatut in prezenta reprezentantilor Consiliului European si ai Comisiei Europene.

Socialistii au cerut o ancheta a CE

Daca majoritatea eurodeputatilor au fost de acord ca lupta impotriva terorismului si respectarea drepturilor omului nu sunt doua lucruri incompatibile si ca nu se exclud reciproc, divergente au existat insa in ceea ce priveste rolul serviciilor
secrete. In cazul in care se va stabili ca statele UE acuzate ca au permis zboruri CIA pe teritoriul lor vor fi gasite vinovate de incalcari grave ale drepturilor omului este posibil sa li se suspende acestor state pe o durata determinata dreptul de vot in Consiliul European. Comisarul pentru justitie Franco Frattini a cerut implicarea statelor membre intr-o ancheta, iar socialistii au cerut o ancheta condusa de Consiliul European.

Reflectie asupra rolului serviciilor secrete

Chiar reprezentantul Comisiei Europene, comisarul pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a atras atentia, inca de la inceputul discutiilor, ca acest raport trebuie cel putin sa determine o "reflectie politica" privind rolul serviciilor secrete si a subliniat necesitatea ca acestea sa fie mai responsabile in fata parlamentelor nationale si sa actioneze cu un mandat clar din partea guvernelor lor. Reprezentantii PPE-DE au insistat pe ideea ca "tocmai de aceea aceste servicii sunt secrete, ca sa poata opera oriunde doresc, in interesul cetatenilor si pentru a raspunde eficient provocarilor terorismului", dupa cum arata Jas Gawronski, coordonator al grupului popular in ceea ce priveste raportul CIA. Si pozitiile fata de formularea raportului, pe ansamblu, au fost foarte impartite: in timp
ce parlamentarii liberali si socialisti au laudat munca depusa la elaborarea raportului si l-au apreciat ca fiind unul foarte "echilibrat", care nu aduce acuze gratuite, ci atrage atentia asupra unor deficiente grave in respectarea drepturilor omului, cei ai PPE-DE si ai altor grupuri mai mici au apreciat ca raportul nu aduce nimic nou (unii sustinand ca este o copie
a raportului intocmit de senatorul elvetian Dick Marty pentru Consiliul Europei)

Un semnal catre SUA

Parlamentarii PPE-DE anuntasera, de altfel, ca vor vota impotriva raportului daca un numar de amendamente considerate de ei "cheie" nu vor fi adoptate. In interventia sa de la inceputul dezbaterilor, Claudio Fava afirmase insa ca ar fi "gresit sa ne inmuiem tonul" si ca mesajul pe care acest raport doreste sa-l transmita este tocmai acela de "independenta a Parlamentului European fata de presiunile exercitate de diverse state". Cele mai multe amendamente depuse de populari au fost respinse, prin urmare marea majoritate a eurodeputatilor acestui grup au votat impotriva raportului.

Eurodeputati care au dorit sa nu fie nominalizati apreciau insa ca mesajul real al acestui raport, in forma redactata de Fava, era adresat in primul rand Statelor Unite, carora se dorea sa li se atraga atentia ca nu pot actiona oricum si oriunde doresc si unor state membre ale Uniunii Europene care se pun la dispozitia Washingtonului.

Frattini cere anchete nationale

Comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a facut ieri un apel la guvernele celor 27 de state UE sa realizeze anchete nationale dupa prezentarea raportului Parlamentului european asupra activitatilor CIA in Europa, informeaza Mediafax. Frattini a estimat ca "indispensabil" ca aceste anchete sa fie realizate acolo unde nu a fost inca cazul. "Statelor membre le incumba revelarea adevarului, chiar daca acest adevar deranjeaza", a subliniat
el, estimand ca "au existat cu siguranta vinovati". "Magistratilor si guvernelor le apartine obligatia de a face anchete administrative si de a sanctiona functionarii care n-au fost loiali", a adaugat el. Desi competentele sale ii interzic sa legifereze asupra serviciilor secrete, Comisia Europeana "va trage de asemenea concluzii si va formula propuneri", a promis comisarul european, estimand ca sunt necesare mai ales "reflectii politice asupra rolului serviciilor de informatii".

Conservatorii vor dovezi

"Grupul PPE-DE, care se opune categoric activitatilor ilegale si mai ales retinerii persoanelor pentru a fi torturate, nu poate sustine raportul final al Comitetului Temporar de investigare a presupuselor activitati ale CIA in statele membre ale Uniunii Europene, din cauza lipsei oricarei dovezi pentru sustinerea suspiciunilor de ilegalitati ale Statelor Membre", se arata intr-un comunicat al grupului Partidului Popular European. "Este normal sa se faca anchete atunci cand exista suspiciuni, asa cum si Romania a facut. Dar nu cred ca este normal sa se considere ca aceste anchete au fost superficiale daca nu s-a ajuns la o anumita concluzie dorita neaparat de cineva. Cred ca trebuie sa ne respectam reciproc ca democratii si institutii parlamentare", a declarat vicepresedintele PPE-DE, Marian-Jean Marinescu, membru al Comisiei Temporare CIA a Parlamentului European.

Liberalii resping "razboiul murdar impotriva terorismului"

Grupul liberalilor din Parlamentul European a acuzat operatiunile CIA in Europa ca fiind un razboi murdar impotriva terorismului. Liberalul catalan Ignasi Guardans a declarat ca "Aici se afla in joc chiar credibilitatea Uniunii. Este un mesaj politic adresat statelor membre ca noi nu acceptam folosirea in numele nostru a unor metode murdare in razboiul anti-terorist". Baroneasa Sarah Ludford a declarat ca "este absurd sa sugerezi ca acest raport este anti-american. Statele Unite trebuie sa demonstreze ca respecta valorile democratiei si statului de drept, nu doar predicand aceste valori".

Norica Nicolai crede ca raportul nu ne afecteaza

Senatorul Norica Nicolai, presedintele Comisiei speciale de ancheta cu privire la presupusele centre de detentie ale CIA, considera ca adoptarea in Parlamentul European (PE) a Raportului Fava nu va afecta tara noastra in nici un fel, informeaza Rompres.

Norica Nicolai a declarat ieri ca investigatiile facute de comisia pe care o conduce exclud existenta vreunui centru de detentie al CIA pe teritoriul tarii noastre. "Am investigat si zborurile, iar acestea nu ne-au oferit elementele care sa ne confirme ca in avioane au existat persoane aflate in detentie", a spus senatorul liberal. Norica Nicolai a afirmat ca acquis-ul Schengen, precum si normele europene obliga doar la verificarea documentelor de calatorie ale cetatenilor straini. "Nu permit sa verificam cartea de munca a persoanelor ca sa vedem daca sunt angajati la CIA", a adaugat senatorul PNL. Presedintele comisiei speciale s-a referit la faptul ca exista suspiciuni cu privire la un avion care a aterizat pe aeroportul Baneasa in care se presupune ca ar fi fost agenti CIA. Marti, Nicolai anunta ca raportul comisiei speciale a Senatului va fi depus, saptamana viitoare, la Biroul permanent al acestei Camere a Parlamentului, urmand sa fie discutat public.

Socialistii cer interventia Consiliului UE

Eurodeputatii socialisti au cerut ieri Consiliului Uniunii Europene sa investigheze daca statele membre UE au incalcat principiile Tratatului european prin cooperarea lor cu CIA. Vicepresedintele grupului socialist, Jan Marinus Wiersma, l-a felicitat pe autorul raportului comisiei de ancheta a Parlamentului European, Claudio Fava, pentru ceea ce a realizat, apreciind ca documentul este "echilibrat si bazat pe fapte". "Aceste fapte vorbesc de la sine despre un proces de extradari ilegale si rapiri, chiar pe teritoriul UE", a explicat oficialul. "Raportul conchide in mod corect ca este timpul unei actiuni a Consiliului, care ar trebui sa analizeze daca a avut loc o incalcare a tratatului" de catre statele membre, a precizat Wiersma. El a cerut, de asemenea, o analiza a serviciilor secrete din Europa. "Trebuie sa vedem cum sunt organizate serviciile noastre secrete in ceea ce priveste responsabilitatea democratica", a mai spus socialistul. "Trebuie sa punem capat tipului de zboruri operate de CIA", a adaugat el.